Víte na čem jste

Víte na čem jste


Jistě si pamatujete na pandemii covidu, která na nás udeřila v plné síle před čtyřmi lety. Šlo o novou nemoc, která kvůli svým příznakům rychle získala název čínská chřipka. A skutečně často u mnoha nemocných běžnou chřipku připomínala. Problém byl v tom, že na ni umíralo mnohem více lidí než na tu, na kterou jsme byli doposud zvyklí. Nikdo přesně nevěděl jak rychle se nemoc bude šířit, kolik bude nakažených, ani jak moc závažné onemocnění u koho bude.

test covid

Nakonec se ukázalo že pro velkou část obyvatel může být opravdu smrtelná. U mnoha lidí se covid ukázal jako těžký zápal plic, a spousta lidí skončila na umělé plicní ventilaci, odkud se už část z nich nevrátila domů. Nemoc byla problémem hlavně u malých dětí, starších lidí a pro ty, kteří mají nějaké chronické onemocnění. Jenže nikdo nevěděl jak covid rozeznat od jiných nemocí, protože u každého měl covid zcela jiný průběh. Někdo dokonce ani nevěděl že covid aktuálně má. A tak vědci vyvinuli PCR test, kdy se sbíral materiál pro vyhodnocení až z nosohltanu, což mohlo být i poměrně hodně bolestivé. Naštěstí přišla spása v podobě antigenních testů, které si můžete dělat i dnes.

nemoc covid

Proč si dělat test?
I když došlo k vývoji očkování a nemoc se podařilo zkrotit, stále je možné covid dostat, nikam totiž nezmizel. I dnes pár let po pandemii lidé chodí do ordinací praktických lékařů lidé kteří covid mají. Ideální je když si nemocný doma udělá sám test aby zjistil zda má covid nebo půjde o jiné onemocnění. Pomocí testů můžete zjistit zda bude lepší když dodržíte karanténu a zůstanete nemocní doma, protože covid může být i dnes fatální třeba pro vaše starší prarodiče. Proto mějte doma třeba testy Flowflex Covidexpert
, které jsou velice citlivé a dokážou detekovat dokonce i nejnovější varianty covidu. Díky výsledku budete hned vědět na čem jste a to s vysokou přesností.

Published by