Úprava bazénové vody – to je i chlorování

Úprava bazénové vody – to je i chlorování


K provozu zahradního bazénu je zapotřebí mimo jiné i dezinfekce bazénové vody. Využívá se k tomu buď UV lampa anebo chlorová či bezchlorová chemie. Chlorová chemie – to jsou nejčastěji tablety chlornanu sodného. Někdy se k této chemické sloučenině přidávají další prvky a jde o tablety tři nebo pět v jedné.

voda v bazénu

Jak tablety správně skladovat – chlorové tablety Chlorito, to je chlornan sodný. Jedná se o nebezpečnou chemikálii, která je při styku s pokožkou a sliznicemi dráždivá. Jde o žíravinu, která může poškodit životní prostředí a mít negativní vliv na organismus savců, ptactva, plazů i hmyzu. Velkému riziku jsou zde vystaveni zejména malé děti a domácí zvířata, proto je nutné tablety skladovat na bezpečném místě, aby k nim nikdo z nich neměl přístup. V ideálním případě byste je měli uzamknout do skříně s posuvnými dveřmi, které jsou opatřené patentním zámkem.

čistá bazénová voda

Jak se tablety aplikují – kdybyste chlornan sodný v tabletách vhodili do bazénu, bude to velmi pohodlné, ale toto není nejlepší nápad. Tableta je totiž po dopadu na dno stále koncentrovanou chemickou látkou s vysokým obsahem chlóru, a ten v daném místě může nevratně poškodit tělo bazénu, pokud je zhotoveno z plastu. Chlór tu působí jako bělidlo, bazén pak v místě doteku s tabletami ztratí svou původní barvu.

Proto se tablety musí dávkovat velmi opatrně, nejlépe z dávkovacího plováku, ten se pak pohybuje na hladině z místa na místo a uvolňuje chlór do vody pomalu a postupně. Jistou možností, jak nahradit chlorové tablety, je solinátor – zařízení pro elektrolýzu slané vody, kdy se na elektrodách do vody uvolňují ionty sodíku a chlóru. Díky solinátoru pak odpadá aplikace chlóru v tabletách i složité skladování. K chlorování vody v bazénu tedy potřebujete pouze mořskou sůl, a ta je při kontaktu s pokožkou zcela bezpečná a hlavně nepoživatelná, můžete proto sůl skladovat prakticky kdekoli a bez obav.

Published by